Ahoj Boženko, tak už se ti fakt nudim, už je dlouho takovádle divná doba. Do krámu pro jidlo mužem porád jen ráno, všici sousedi sou zalezlí, nikdo se moc s nikym nebavi, aby byly zachovaný ty rozestupy. Televíze mi taky už moc nebaví. Tak sem doma hledala nejakou knižku. Moc jich nemám. Ale našla sem takový pohádky vod teho Anderséna. A sou docela pěkný. Zvlášť ta jedna se mi moc líbí – vo tym císařovi co byl nahej, protože mu podvodníci krejčí nakecali, že oblek má. Voni to všici viděli, že žádný šaty von nemá. Ale báli se mu to řict. Až nejaký děcko mu to vykecalo. Dospělí nic, ani nemukli. Bylo to trochu legrační. Ale i smutný. No nevim co mi to připomnělo...

   Hlavně ti chci dneská psát vo tý matematíce. Já sem nejdřiv nechtíla, aby ty nahoře nařídili pro všecky ty matematický maturíty, ale teďko si myslim, že by se pořádný počítání měli učiť všici! Představ si co se stalo! Už to budou tři měsíce co tady u nás máme toho vírusa – a teprvá teď se ukázalo, že my vůbec neumíme počitat! Všici tý akademíci matematíci, všici študovaný – a nikdo si nevšim, že tych nakaženejch je na epidemíi málo! Božka, drž se, dyk my tu žádnou pandémii nemáme! Dyk my tu ani tu epidémii nemáme! Dyk se zjistílo, že na tu epidémii muší bejt v celym Česku přes sto tisíc nakaženejch. Na to je předpis, to je danej takovej počet lidu na epidémii. A my jich nemáme ani deset tisíc! Teda Božka, já sem z teho celá zmatená. Roušku nosim, desinfikuju se co to de, ale dyť vona ani ta epidémie nebyla oficiálně vyhlášená! Tak co to teda je? To sme si nejak porád všici myslíli, že nejaká epidémie bude – ale dyk vona vůbec nezačala! Furt mi to vrtá v hlavě. Tolik chytrejch lidu tu u nás máme – a nikdo si toho nevšim? A proč teda ty roušky nosime a ty podniky sou zavřený? Sem teda z toho jelen.

   Ani s tyma mrtvejma, dyž je počítáme, to na tu epidemickou katastrofu nevypadá. Mrtvejch s tým vírusem prej bylo přes třista a ten dochtor, co se vo ně hlavně staral, ten Balík, ten řikal, že jen třetina umříla hlavně na ten vírus, vostatní spíš na neco jinýho. Tak přes stovku lidí na tu vírusovou chřipku během třech měsíců u nás zemřílo – no to přeci nejni tá epidémie ani pandémie, ne? Čert aby se v tom teda vyznal. Epidémia to nebýla, pandémia to nebýla. Božka, tak to byl asi zlej sen!