Milá Boženko, tak todle je asi poslední vírusový psaníčko, kerý ti píšu. Ale neboj, psát ti budu dál, jen už končim s timdle informatoriem koronavírusovym. My už sme totiž dočista rozvolněný! To jako, že se ty roušky už nosiť nemusí, jen v metru. Ale nekerý lidi to baví, tak je nosí dál. Do vobchodu můžem, kultúra se vrací, tak je skoro jako před tým vírusem. Jen se budem muset všici, celej stát, teďka vomlouvat. Von totiž ten náš prezident, ten Míloš, dycky něco vymyslí a plkne. A nedávno zas, vo novináři Peroutkovi. Lidi maj Peroutku rádi a Miloš ne. Tak proti němu řečníl, že byl skoro nacista a tak – a šlo to k soudu. A ten zjistil, že to byl zas Milošův plk. Von sám, prezident, může plkat co chce, ale podle toho soudu se my všici za něj máme vomlouvat. No, měli bysme se fakt stydět!

   Takže, zdá se, ten kovidovej vírus už nejak dochcípává, už tych nakaženejch u nás moc nejni. Enem máme vohnisko v karvinskejch dolech, tam ten vírus řádí. Chudácí horníci, voni se cejtili zdraví, makali jak diví, ale nejakej nakaženej se tam vobjevil. A vod tý doby je tam testujou vod rána do večera. V televízi ty horníci řikaj, že jim nic nejni, že sou jako zdraví, ale ti epidemiolozi jim řeknou, že nemocný sou. Vod toho taky ti dochtoři a epidemíci sou, aby lidem řikali esli nejsou nemocný. Dřív byli lidi zdravý nebo nemocný – a poznali to sami. A teďko máme ty specialistí, tak se furt musíme chodiť ptát esli nám náhodou něco nejni. Tak chodime k dochtorům na ty preventívní prohlídky, aby nám aspoň nejakou nemoc našli, aby bylo co léčiť a vo čem v tych médiách furt debatovať.

   A esli to nevíš, tak se po celym světě teď sundávaj sochy. Debatuje se nad tyma pomníkama kdo byl jakej prevít. Nekdo dělal to – a jinej zas todle. V Ameríce sochu černocha barví na bílo, u nás zas sundali Koněva (kerýho před tým zas lidí barvíli na červeno), prostě s tyma pomníkama je velká mela. Ale sakra, lidi, proč ste tam ty chudáky na ty podstavce vystrkovali? Dyk žádnej se nemůže zalíbit všickejm, to je jasný, ne? Tak si řekníme, že sme všici s chybama a nemusíme z nekerejch lidí dělat takový monstra, kerý pak musíme sundávat z podstavců! Božka, měj se fajn! Tak o tych epidémiách už ti psát nebudu – leda snad ešli nám sem nepošlou nejakýho novýho vírusa na tu druhou vlnu.