Přesně si vybavuji tu chvíli, kdy se mě Hana Heřmánková, produkční Divadla Bez zábradlí, zeptala: „A nějaké představení s vánoční tematikou nemáte?“ To mě zaskočila. „No nemáme, tak to tedy budu muset něco napsat...“


A hra PUTOVÁNÍ DO BETLÉMA byla zanedlouho na světě. Dokonce mě poezie příběhu narození Ježíška chytla natolik, že je ve verších! A brzy nato dostal tento adventní textík i svůj kabátek. Ze šustí a dřevěných tyčí, s proutěnými koši a lněnými halenami a patchworkovými plášti vznikla scéna i kostýmy jako lidový betlém, kde příběh ožívá.


Známé koledy zpívají Josef i Marie, pastýři, králové s dary i chudí a obyvatelé Betléma. Každoročně se s námi na tuhle adventní pouť vypraví několik set rodičů s dětmi. A je to moc hezké setkávání se společným zpěvem koled, neopakovatelnou atmosférou.


Blíží se adventní neděle, kdy oslavíme již 400. reprízu této naší oblíbené inscenace. Hrajeme ji v pražské Redutě moc rádi. Nejen pro tu chvíli, kdy se pomalu rozsvěcí světlo na jesličky a ze sálu se ozývají okouzlené dětské hlásky: „Ježíšek“.