Nouzový stav během koronavirové krize přinesl mnoho omezení, nepříjemností a změn, se kterými jsme se museli vyrovnávat. V době, která nebyla lehká, jsme se uzavírali do svých domovů, odříznuti od pestrého světa živé kultury, kterou jsme do té doby měli nadosah. Právě díky tomuto omezení ale vznikly některé úžasné novinky, které se staly něčím do té doby neznámým. Kultura se přesunula na internet a začalo se objevovat něco, co jsme do té chvíle neznali. Umění, které se do doby koronaviru často věnčilo cenami, hodnotilo a divákům a posluchačům předvádělo, se v omezených podmínkách stalo především silným lidským setkáním.

   Z divadel na karanténní situaci již ve druhé polovině března zareagovalo pražské Studio Dva. A vzniklo něco, co je okouzlující směsí vtipu, lidskosti, autenticity. Online talkshow Jsme s vámi s Evou Holubovou a Bobem Kleplem. Je to vlastně úplně jednoduché – na jevišti se sejdou dva herci, přiznaně se rozmístí mobily, které to budou nahrávat a dva herci se baví a odpovídají na dotazy sledujících. Naprosto přirozeně plyne hovor o tom, co právě zažívají, historky z představení, zážitky z cest. Humor plynoucí z divadelního manželství Evy a Boba je tak bezprostřední a sehranost tak velká, že nevnímáme, kde začíná život a kde divadelní stylizace. Oba se špičkují, navzájem opravují – a vzápětí láskykyplně doplňují. Do povídání se promítá bytostná potřeba bavit ostatní, otevřený a laskavý vztah k divákům. Je to umění, které si na nic nehraje? Nebo je to lidskost v umění – nový fenomén české kultury?

   Stejně báječná setkání pravidelně pořádal Xindl X ve svých „home office“ koncertech. Pracovitý zpěvák s kytarou dvakrát či třikrát do týdne hrál z chaty uprostřed přírody pro své fanoušky na internetu. Koncerty začínaly záběrem na jeho ruku, která právě zapínala nahrávání, nechybělo případné drobné doladění, dohledání písničky ve zpěvníku, aby si i posluchači mohli zpívat a hrát na kytaru společně s ním. Do série písniček, o které si sledující sami psali do chatu, se promítalo i uspávání dětí, drobné technické problémy s nahráváním či cokoli dalšího. Pomocnicí Xindla byla na nahráváních manželka Monika, občas se pěvecky zapojily i jejich děti. V pohodě a klidu plynul život a koncerty na chatě a posluchači se díky internetu mohli stát alespoň na chvíli součástí tohoho dění. Klidné chvíle plné skvěle a s chutí zahraných písniček, které posluchačům pomáhaly neklidné koronavirové chvíle překonat. Díky!