Milá Boženko, sem ti teď taková překvapená jaký šikovný děvčata máme ve středních Čechách. Sou to holky nebojácný a vymejšlej samý originální věci. Nejrači dělaj takový historický rekonstrukce, neco jako nekerý voživujou tu bitvu u Slavkova. Tym děvčatum se líbí doba tych komunistickejch manýr. Vo tý středočeský hejtmance, vo tý Pokorný i Jermanový, jak inscenovála ten proces s tou záchranářkou, sem ti psala. Ta je teďká slavná! Dřívávějc ji žádnej neznál a co udělála ten virvál kvuli tý Brožový, tak ji zná každej a píšou vo ní furt v novinách! To byly hotový padesátý léta!

   A teďka je tu eště jedná. Ta si vzala na paškál na Kladně dívadlo. Vona se zasejc rozhodla přiblížíť tu normalizáciu, ty sedmdesátý léta. Menuje se Žantovská a je to hlava votevřená. Vona ti je hrozně študovaná, vona je inženýrka i magistrá, docentká i dochtorká. Ale dochtorká vona je přes ty hercí, vona je teda umělecká. A jak vona je ta dochtorká, tak vona chce ti divadelníci i léčiť. Tak jim udělála takovej  jako klystýr, teda říká temu „etickej kodex“. A chtíla  uspořádať takovej podpisovej hapening. Že jako všici budou museť podpisovat, co vona si usmyslí. A dyž ne, tak jim bude šlapat na krk jak tym chudákum v Americe.

   Tak vona udělála takovej tribunál, neco jak ta monstrakcé, ta Anticharta, esli pamatuješ. Prostě všici musej podpisovat, že budou donášet na vostatní a nechaj si všcko líbiť. Tak chtíla nahnat všici, aby slíbili věrnosť – teda ne straně, ale režisérum. Vona je totiž režisérka, tak dala písemnej příkaz, že jedině režíséry by ti hercí musíli poslouchat. Ne manžele, manželky, ani rodiče. Enem nadřízený - režiséry. A taky musíli přísahať, že se nebudou chlubiť prej tyma sexy úspěchama. No to je pochopitelný, že to člověka muší štvát, dyž úspěchy nemá, že jo? Tadlencta jednatelka Žantovská, vona se ale nejak přepočítala. Ty hercí, i dyž se bojej vo svoje živobytí a nechtíli, aby je z divadla vyhodíla, tak voní jí to nepodepsali. Že jako tudle hru na sedmdesátý léta a ty normalizační udavačský praktiky že voni hrát nechtěj. A nepodepsali nic.

   Božka, ty mladý, ty už se nedaj vopít rohlíkem. Voni už asi nechtěj hrát tydlencty hry starý, komunistický! Voni už chtěj neco novýho, moderního!