Všechno je možné! Dovolit si můžeme naprosto cokoli! To nám někteří s úsměvem sdělují z televizní obrazovky. Usmívá se poslanec - komunista Vojtěch Filip bez roušky – „Jo, my jsme si tady v parlamentě odsouhlasili, že je nošení roušek dobrovolné...“ Žádné roušky, žádné rozestupy, my jsme v pohodě, nařízení platí pro vás, poddané.

   Většina české populace volila Andreje Babiše a jeho hnutí Ano. Proč? Umí mluvit, slibovat, vede dobře svůj byznys. Lže, financuje z veřejných evropských fondů své vlastní firmy? Komu to vadí? Byznys je byznys!

   V květnu, nedlouho po vzpomínkových akcích k výročí sedmdesáti pěti let od konce druhé světové války, je tu další vzpomínka – nakladatelství Naše vojsko vydává obrazový kalendář na rok 2021 s portéty fašistických zločinců. V prodejně si můžete zakoupit i hrnečky s Hitlerem či další upomínkové předměty s hlavičkami masových vrahů. Na to, proč to dělá, nakladatel v televizi bezelstně odpovídá: „To je byznys.“

   Co tyto tři drobné momentky spojuje? Trojí pohrdání občany? Ukázka bezelstnosti tří různých lidí bez paměti, morálky, občanské zodpovědnosti? Nebo zrcadlo české společnosti? Komunisty tolerujeme a byznys je holt byznys, ne?